Folietryck / Värmefoliering

Folietryck och värmefoliering är två benämningar på en tryckteknik som kan göras på de flesta tryckmaterial som t.ex. papper, kartong, tyg eller plast. En tunn folie placeras mellan en kliché och det utvalda materialet och pressas ihop av tryck och värme. Folien fastnar på materialet efter det mönster som klichén har. Denna typ av tryck utförs ofta av en hård kliché, en magnesiumkliché, och ger ett mycket förhöjande och exklusiv effekt. Några exempel på tryckmaterial för folietryck är böcker, bokomslag, visitkort, gratulationskort, inbjudningskort, pärmar, block och brevpapper. Folien kan vara en metallfolie eller färgfolie och kan tryckas matt eller blankt. Färgfolie kommer i många olika färger medans den vanligaste metallfolie är guld, silver och koppar. Det finns även andra foliematerial som hologramfolie.

Präglingstryck

Präglingstryck kan göras med en hård magnesiumkliché på många olika material men vanligast papper eller kartong. Präglingen gör ett upphöjt eller nedsänkt tryck i materialet. Denna tryckteknik kan göras både varmt eller kallt beroende på material. Varm prägling kan ge bättre verkan på t.ex. läder eller skinn. Kall prägling görs oftast på papper eller kartong.

Folieprägling

Folieprägling är en kombination av folietryck och präglingstryck då man först sätter en folie på materialet och sedan försänker folietrycket med en prägling.


Tryckteknik Prägling
Kliché Specialisten © 2011-2024